Waar komt de naam ijsthee vandaan?

Waar komt de naam ijsthee vandaan?
september 1, 2016 hallo@ikbenijsthee.nl

Een vraag die ik regelmatig gesteld krijg is; waar komt de naam ijsthee vandaan? Vervolg vragen zijn vaak of ik zo erg van het drankje houd dat ik mezelf er naar heb vernoemd of dat de naam chocomel al bezet was. Ondanks dat ik het niet erg vind om het uit te leggen, kun je wel raden dat het na de zoveelste keer een ingestudeerd verhaaltje wordt. Maar, omdat ik iedere week iets meer over mezelf wil vertellen of over ijsthee als ‘bedrijf’lijkt het mij een goed idee om maar met de naam te beginnen.

Inmiddels is de naam ijsthee zo bekend onder vrienden en familie dat het ook een bijnaam is geworden. Maar hoe krijg je zo’n bijnaam? Hiervoor moeten we terug in de tijd, wel geteld zo’n 11 tot 12 jaar zelfs. Toen zat ik nog op de basisschool, groep 7/8, en leerde ik via een vriend de magische wereld van Counter Strike (wie kent het nog?) kennen. Samen met nog een aantal vrienden besloten we een eigen ‘clan’ op te zetten zodat we als groep samen tegen anderen konden gamen. Aangezien ik niet veel verstand ervan had over hoe of wat, besloot diezelfde vriend die me met het spel had geïntroduceerd ook te voorzien van een account zodat ik mee kon doen in de zogenaamde clan. En zie daar de geboorte van wat nu ijsthee is. Die vriend noemde me namelijk IceT. Ice vanwege cool en T vanwege Thomas, met andere woorden Coole Thomas (we waren 11/12 jaar, dan zijn dat soort dingen inderdaad nog cool).

Ik had geen flauw besef dat er ook een rapper/acteur was die zichzelf ook zo noemde, maar kwam er al snel achter dat de naam IceT bezet was op diverse fora en andere sites die ik bezocht. Al snel werd het linkje gelegd naar icetea, en omdat die naam ook vrij vaak bezet was besloot ik er maar voor om voor ijsthee te gaan. Deze username heb ik jarenlang op diverse internet sites gehad waar ik als jonge tiener op zat, dat het ook geen gekke beslissing was om de naam ijsthee ook te claimen toen Twitter kwam kijken.

Sinds mijn begindagen op Twitter (zo’n 7 jaar geleden inmiddels) begon ook mijn interesse in design te groeien. Alhoewel ik geen flauw idee had wat het hele vakgebied inhield en waarom het me zo boeide bleef ik mij er wel in verdiepen. Naast mijn interesse in design, kreeg ik ook een interesse in social media. Zo besloot ik ijsthee vaker te gebruiken op andere websites en tegenwoordig is het een no brainer geworden als ik mezelf ergens aanmeld om ijsthee te gebruiken. De username ijsthee werd mijn online identiteit.

Maar, hoe veranderd je online identiteit in je bedrijfsnaam? Een jaar of vier/vijf geleden werd ik gevraagd of ik flyers wilde ontwerpen voor mijn toenmalige werkgever. Een opdracht waar ik gigantisch veel heb geleerd over alle fouten die je praktisch kunt maken, maar ook een kijkje in het runnen van een eigen bedrijfje. Er werden opeens facturen van mij verwacht en andere zaken, zonder dat ik ooit erbij had stil gestaan wat ik mijn bedrijfje zou noemen of hoe mijn huisstijl eruit zou moeten zien. Omdat ik dus ‘maar even snel’ een factuur moest maken en opsturen heb ik eigenlijk er nooit lang over hoeven denken hoe mijn bedrijfje zou heten, ik zette gewoon ijsthee neer.

Sinds die ene flyer is er veel gebeurd. Voor mijn toenmalige werkgever maakte ik in totaal een kleine 50 verschillende flyers en posters. En ook andere opdrachtgevers werden geïnteresseerd. Ik schreef me in bij de KVK als ZZP’er, onder de naam ijsthee en werkte als ontwerper wanneer er opdrachten waren. Het echte leven van een zzp’er begon ik pas begin dit jaar. En wat een avontuur is dat tot nu toe!